Vérbeli zenés komédia hamarosan…

A Levesben nagy sikerű össznemzetiségi bemutatónk után egy vígjátékkal szeretnénk megajándékozni nemzetiségi és a többségi társadalom közönségét. Középpontban ismét a Nők állnak, egy vidám, önfeledt vígjátékban, ahol a színházi pillanatok és drámai mélységek ugyan nem hiányozhatnak, de célunk elsősorban a szórakoztatás.

E nem mindennapi kezdeményezés főszereplői és alkotói a magyarországi nemzetiségi színjátszás meghatározó, közkedvelt és méltán elismert emblematikus figurái, ősbemutatónk főszereplői a magyarországi nemzetiségek meghatározó művészei. A projekt számára sikerült megnyernünk a Magyarországon élő nemzetiségek színészei közül számos kiváló művésznőt, akik legjobb szakmai tudásuk mellett személyiségükkel, identitásukkal, saját tapasztalataikkal járulnak hozzá az előadás központi üzenetéhez. Így a lengyel, örmény, német, görög, szerb és magyar színésznők különféle nemzetiségű hölgyekként mégis közösen fogalmazzák meg a darab mondanivalóját. És akik nem csupán saját nemzetiségi kolóniájukban töltenek be kiemelt szerepet.

Igazi kuriózumként tálalják elénk közös produkciójukat, – a Hajmeresztő című színmű ihlette darabot. Azzal a különbséggel, hogy előadásunk nem krimi, nem is dráma, hanem komédia a javából, ahol a kikapcsolódás, a nevetés, megnevettetésé a főszerep. Előadásunk egy mai menő, nemzetközi hotel rezidenciájában történik, ahol külföldi és magyar vendégek egyaránt pihennek. Elegáns Wellness-Spa szépségszalonjában, ahol minden nő kötelezően találkozik, mai szóhasználattal élve: csacsog, cseveg, jókedvűen ismerkedik.

Előadásunkban a könnyed csacsogásé a főszerep, amiben minden egyes történet valóságalapra épül. Színészeink saját nemzetiségi sorsuk vagy közvetlen környezetük élményeivel, történeteivel hozzák létre a végeredményt. Minden szereplő más-más habitusú, más kultúrájú, más élet és történeti hátérrel, szemléletmóddal és problémamegoldással közelít és áll hozzá éppen aktuális helyzetéhez, vagy igyekszik adott helyzetét magához képest a legtökéletesebben megoldani!

Előadásunk origója, magja: a NŐk világa, társadalmi szerepbéli konfliktusaik. Természetük, szerethetőségük, vagy épp kibírhatatlanságuk, szeszélyük és szenvedélyük, vidám, önfeledt kedvességük vagy épp hűvös távolságtartó zárkózottságuk okán tárják elénk a nyers valóságot, vagy akár a mindenki számára ismert női igazságot, és mutatják be a komédia köntösében az egyes helyzetekre való “tipikus” női reakcióikat!

Célunk e kevéssé tárgyalt problémakör felvetésén keresztül nem csak a nők belső világának, mindennapjainak, vívódásainak könnyed humorral ágyazott bemutatása, ősbemutatónkkal szeretnénk segítséget is nyújtani a színház élményén túl a mindennap hőseinek a NŐKnek, akik számtalan szerepben és konfliktusban állják meg, így vagy úgy saját igazsággal, hol esetten, hol esetlenül a helyeiket! Akiknek üdítő jelenlétük szemet kápráztató szépségük és tehetségük kiváló szórakozás és szórakoztatás tud lenni a komédia világában a színház szokványos keretein belül. Szeretnénk, ha magukra ismernének, és az egyes önmagukra ismert helyzetekben nevetnének egy jót saját reakcióikon és női mivoltukon, megkönnyítve így a helyzet okozta esetleges konfliktust. Önbizalmat és elfogadást adva maguknak.

Minden szereplő szórakoztató karaktere ízig vérig NŐ. A Női szeszélynek, önismeretnek, önkritikának szeretnénk adni egy pofont, nemzetközi figuráinkban minden nő magára ismerhet és magán nevethet, akár a ránk jellemző mindennapos banális egyértelműségeken. Carl Gustav Jung szerint az emberi norma a férfi érték, akkor a nő átveszi a férfi szerepét, így kevesebbé teszi a férfit. Az egyre nőiesebbé váló férfiak és egyre férfiasabbá váló nők világa az uniformizálódás rémképét vetíti előre.