Világzenei koncert 2021 őszére

Fontosnak tartjuk a hagyományőrzést és a nemzetiségi kultúránk továbbadását, a nemzetiségi színházakkal és előadóművészekkel való együttműködést! Tudomásul vettük, hogy az egyes nemzetiségi művészek jelenléte és munkássága amennyiben összeadódik, összekapcsolódik és együttesen lép fel nagyobb közönséghez és kiszélesedett befogadó készséghez jut el! Számtalan koprodukciós előadásunk sikere bizonyította be, összefogásunkra van igény. Együttes erővel, szakmai tudással sikerünk garantált.

A frissen összeállt Balkan Anatolia egy rég dédelgetett álom megvalósulása. A nemzetiségi vonalon egymást ismerő és együttműködő zenészek és előadóművészek együttese. A Balkán a balkán népzenére és nemzetiségre utal: görög, szerb, bolgár vonatkozást és zenei világot jelöl. Az Anatolia pedig a kelet, a keleti örmény hangzást. Így e kettő ötvözetét kívánja tükrözni. A világzenei koncertben az anyanyelvű dalokat, duetteket, táncbetéteket, élő zene kíséri és adja meg alapját a nem mindennapi zenei világnak! Mint harmonika, buzuki, baglama, gitár, klarinét, duduk és dob. Célunk a nemzetiségi hagyományápolásból kilépve, egy olyan professzionális koncertet és előadást nyújtani, elsősorban a fiataloknak, ahol mindenki felhőtlenül jól érzi magát. Szeretnénk megismertetni nemzetiségünket, anyanyelvünket, személyiségünket nemzetiségi dalainkon keresztül! Szeretnénk nem csak a magyarországi nemzetiséghez eljutni, szeretnénk divatba hozni a balkán dinamikus táncát, a kelet titokzatos varázsával! A felhőtlen és szabad táncházak világát szeretnénk megspékelni igaz művészek tolmácsolásában! Teret és lehetőséget szeretnénk adni a képzett zenészek és előadóművészek megmutatkozásának! Hiszünk a zene erejében, az összefogásban, és mivel itt rokon nemzetiségek és népek együttesen lépnek fel, ezért a nyelv és zene játékával izgalmas átfedések születhetnek! Fiatalos, lendületes, szabad előadásmódot szeretnénk, ahol a képzett zenészeknek és előadóművészeknek is ugyanolyan szabadsága van! Minden megjelent nemzetiség rendelkezik egyfajta történelmi háttérrel, ezért koncert sorozatunk egy időutazás is egyben! A dalok kronológiájában figyelünk az időrendi sorrendre, felépítésre. Hidat szeretnénk építeni Magyarország és az egyes anyaországok között! Az előadásmód stílusát tekintve a történelmi, folk hangzásvilágtól a modern népzenéig, modernebb világzenéig terjed! Alapvető feladatunk a fiatalabb generáció nemzetiségi identitásának erősítése, jelenléte. A koncert indítója egy újabb kezdeményezésnek, melyben a nemzetiségi és népzenei világ képviselőit egy csokorba fonjuk és együtt szólaltatjuk meg. Távlati célunk a többi nemzetiség együttműködésével egy világzenei nagy koncert megvalósítása. Elsőként a dél szláv, balkán, majd mind a tizenhárom nemzetiség összefogásával és jelenlétével.

A koncert dalait szövegrészletek, saját történetek, eljátszott, kitartott, meghatározott pillanatok és jelenetek teszik még színesebbé és szórakoztatóvá. Nem nélkülözve a humort, a drámai pillanatokat, az élet nagy kapaszkodóit hívva segítségül, mint szerelem, család, hovatartozás, nyelv, identitás értékrendszere.