Kezdőlap » Ott/Hon

Ott/Hon

Az előadás időtartama 75 perc

Magyar nyelvű egyfelvonásos kalandráma

A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata, a Magyarországi Szerb Színház és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház közös előadása.

Vándorunk, akit nevezhetünk Odüsszeusznak akár, mai világunk rohanó embere, aki egy álomban három boszorkány útmutatása alapján indul el a mesebeli hármas úton. Görögországon, Örményországon, Németországon, Lengyelországon és Szerbián keresztül keresi önmagát és otthonát. Vajon végül hazatalál-e és megleli-e a biztonságot jelentő hazát? Előadásunk, Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjának szövegrészletei, anyanyelvű dalok és autentikus táncok segítségével egyes kultúrák vonzó, színes mintázatú szövetével vonja be a kedves nézőket. Színdarabunk szórakoztat, elgondolkodtat és gyönyörködtet. Mágikus, különös világa iránt senki sem maradhat közömbös.

h_almosd

ÁLMOSD PHAEDRA

Több társulatban megfordult már. Jelenleg a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata és az RS9 Színház tagja. Ereiben görög és magyar vér csörgedezik. Pár évvel ezelőtt találkozott Gergely László rendezővel és az akkori Magyarországon élő nemzetiségi színészekből toborzott társulatával. László álma az volt, hogy a hazánkban élő nemzetiségek színészeit egy fedél alá hozza, s együtt alkossanak csodát! Álmát immár nélküle viszik tovább. Hogy Phaedra miért választotta ezt a hivatást? Mert a színjátszás neki olyan, mint a levegő: nem tud nélküle élni!

“Nekem egy élet nem elég! Ha összeszámolod nem is olyan sok nap! Annyi dolog van, annyi ötlet! Ahányszor naplementét látok mindig ideges leszek. Arra gondolok, megint elmúlt egy nap! Aztán meghatódom. Hullócsillag!!! Láttad? Kívánj! Ugye, hogy nem is olyan könnyű! Az ember azt teszi, amit akar, a saját feje után indul. A pokol kapuja mellett ott a paradicsomé, az emberen múlik melyiken lép be. Az ördög csak a pokolba mehet, az angyal csak a paradicsomba! Az ember szabadon választhat!”

KOLLATOS FOTIOS

A Thessaloniki Színművészeti Főiskolán színész, musical és drámapedagógus diplomát szerzett. Athénban a Kapodistriako Egyetem filológia szakán a görög nyelv, mint idegen nyelv kurzusát is elvégezte kiváló eredménnyel. Az Európai Uniós Nemzetközi online tanárképző és nyelvoktató program kutatója, tanára volt. Az Amfitheatro görög nemzetiségi színház és művészeti csoport alapítója és mentora. 2019-től Kőbányai Közművelődési Bizottság tagja. Színészi pályája Görögországban indult el, sok tapasztalatot szerzett a Magyarországi Görög Színházban, ma már a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulatának és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház tagjaként láthatjuk a színpadon.

„Az Istent pontosan olyannak képzelem, mint magam vagyok, csak magasabbnak és erősebbnek! Bolondabbnak és halhatatlannak! Lágy báránybőr bundákon ül lustálkodva és az ég a kunyhója. Nem ilyen, mint a mienk, hanem felhőből van. Jobb kezében nem kardot tart, nem is mérleget, – az efféle szerszámok gyilkosok és mészárosok kezébe valók – hanem egy nagy szivacsot, teli vízzel, mint a felhő.”

h_kollatos
h_nemcsok

NEMCSÓK NÓRA

A Színház és Film Intézetben végzett fiatal színész és magánénekes, valamint a Madách Musical Táncművészeti Iskolában színházi táncos szakot is végzett. Az Életképek című televíziós sorozat oszlopos tagjaként ismerős lehet, ám több színházban és még több előadásban is részt vett színészként, táncosként, énekesként, koreográfusként egyaránt. Az IBS Színház, Holdvilág Kamaraszínház, Sanyi és Aranka Színház és az Ivancsics Ilona társulat színésze, melyben a mai napig is közreműködik. Színházi munkája mellett pedagógiai szerepet, táncot és színjátszást is oktat.

“Az anyám nővérével álmodtam. Háttal állt, gyönyörű ruhában, a hajába font gyöngysorral. Meg akartam ölelni, de nem hagyta. Felém fordult, az arca valahogy öreg volt és ráncos. A szája meg olyan mintha nem férne el benne a nyelve. Sírva fakadtam, ő pedig behúzódott a szoba sarkába. Valami sötét folyadékot köpött a tenyerébe, felém nyújtotta és azt mondta: Sose lásd a boldogságot, Voszke! Voszkénak hívott, pedig Voszke az anyám. Nem ismertem Tatevikot. Sose láttam. Meghalt éppen a saját esküvője előtt. Erre megijedtem, és felriadtam. De a legrettenetesebb csak azután következett, hogy kinyitottam a szemem és ráébredtem, hogy valójában az álom folytatódik.”

FRANK ILDIKÓ

Tizennégy éven keresztül vezette a Magyarországi Német Színházat. A Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán és a Temesvári Színiakadémián szerzett diplomát. Temesváron felváltva játszott magyar és német nyelvű társulatnál. A művésznő játszik még Pécsett a Janus Egyetemi Színházban, színdarabokat fordít és “szabad idejében” jelmezt tervez.

“Előtte minden más dolognak jókedvű társaságba hozlak, hogy lásd: a létet mily könnyen veszik. Minden nap ünnep e népségnek itt. Kevéske ésszel, nagy pofával, mint macskakölykök a farkuk után, forognak egy helyben bután. S míg csak fejük fájni nem átall, s amíg le nem jár a hitel, nem is törődnek semmivel.”

h_frank
h_trojan

TROJAN TÜNDE

Édesapja után lengyel származású dramaturg, színész, előadóművész. Krakkóban a Jagelló Egyetemen végezte tanulmányait színház szakon. Számos, önálló előadóest fűződik a nevéhez, melyeken a lengyel líra és próza legkiemelkedőbb alkotóinak műveit vitte színpadra, lengyel és magyar nyelven egyaránt. 2013-tól folyamatosan dolgozik magyarországi lengyel és roma gyerekekkel.

“Mert az urak attól fáznak, hogyha egy lyány egyet perdül, ahhoz mindjárt baba kerül. Korábban vót nekem párom, most már csak másnak szeretnék. Legyen több nép a világon. Nősítenék, férjhez adnék! Aranykürtöd volt komám, pávatollad a sapkán, szél fújta a süveged, csak a zsineg maradt meg, csak a zsineg.”

JURKOVITS ZORICA

Mindkét szülője révén a magyarországi szerb történelmi nemzetiséghez tartozik. Színészként a Magyarországi Szerb Színház tagja. Drámapedagógusként is tevékenykedik a budapesti, Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban. Egy nemzetiség jövőjének szempontjából különösen fontosnak tartja a gyerekekkel való találkozásokat. 2003 óta működik az általa alapított Suncokret (Napraforgó) drámapedagógiai műhely, ahol sok érdekes előadás született és készül a mai napig is, melyeket közösen álmodtak színpadra, az egészen kicsi és az egészen nagy gyerekekkel együtt. Állandó segítője, férje, Ember Tibor, akivel 1994 óta a Magyarországi Szerb Színház aktív tagjai. Jelmondata: A színház a mi közös “Szívügyünk”!

“Mint varázskör áll előtted; a kívánság, a reménység int, von, ösztönöz belépned. Itt vagy otthon. Nem, nem kell a pénzed, most én szeretnék adni neked. Nem! A szívemet, magamat nem adom! Engem soha, senki nem kaphat meg!”

h_zorica
h_ember

EMBER TIBOR

Orvos, nemzetiségi színész-koreográfus, Rákospalota-Pestújhely Érdemérem Díjban részesült 2017-ben. A szerb-horvát általános iskola és gimnázium után a legendás Fáklya néptáncegyüttes oszlopos tagjaként a Magyarországi Szerb Színház ismert és elismert színésze. Tengernyi sikeres előadása után, előtt és közben, végzett a Semmelweis Egyetem orvosi karán, sikeres sebész doktori vizsgát tett, amit ma is egyik fő foglalkozásának tekint. De a szíve a színház, a tánc, a színpad világába húzza vissza őt minduntalan. Rendkívül jó EMBER és csapatjátékos.

“Isten hozta kedves vendégeinket! Živeli! Igen, arra kérlek, uram, ülj le közénk, hiszen nálad jobban senki nem tudja, hogy ezen a szent ünnepen nem illik visszautasítani a háziak vendégszeretetét, hogy tiszteletlenség elutasítani, ha kenyérrel, sóval vagy szentelt búzával kínálnak. Akkor ünnepeljünk!”

MÉSZÁROS TAMÁS

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett színész, Szegeden kezdte pályafutását, majd Kecskeméten, Sopronban és a Radnóti Miklós Színházban is láthatta a közönség. Ma a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház oszlopos tagja, valamint a Spirit Színház deszkáin is áll.

“Minden országot bejártam, minden messze tartományt, S ami álmaimban él, a dicsőt, az égi szépet, otthonomat, semmi földön nem találtam. Kódorog bennünk a lélek, lélegzetünk egyre gyérebb; úgy repülnénk messze, messze, szívünk is merészebb lenne, szinte nagy dolgokba fogna, de laposan, nyikorogva tolong a köznapiság, szemünk, szájunk befogják; kódorog bennünk a lélek, pedig jönne, föltolúlna, könyékig a vérbe túrna, ölelésre nyitná karját, röpke szárnyat bontana, nagy sebesen szállana; de mindenütt köznapian befogják, a szemét, száját – ami közel volt, messze van, a szívünket mélyre ásták, sírgödörnél is mélyebbre, s a szívünkig sem jutunk…”

h_meszaros
h_degi

DÉGI JÁNOS

Színészcsaládból származik, apja Dégi István színész, anyja Kóródy Ildikó dramaturg és forgatókönyvíró. János színészi diplomájának kézhez vétele után, 1990-ben megalapította Bereményi Gézával a XL. Színházat, ez a színház fél évig működött. A továbbiakban tudatosan vidéki színházakba szerződött. Békéscsabán, Miskolcon, majd a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Szegedről Debrecenbe ment játszani, közben elvégezte az újságíró iskolát a Komlósi Média Stúdióban (KOS). Végül újra visszaköltözött Budapestre, 1998-tól több mint tíz éven át az MTV-nél és a TV2-nél volt szerkesztő. 2000-2001-ben az IKON Stúdió producere volt. 2006-ban Zsámbéki Gábor révén játszott a Katona József Színházban. A Magyarországi Szerb Színházban láthatjuk rendezéseit, azóta színházi darabok írója, rendezője, producere, olykor színésze is.

BALOGH ZOLTÁN

ZENÉSZEINK

KOLLATOS JORGOS

AGATICS KRUNOSZLÁV

RENDEZŐ: Dégi János
ZENE: Kollatos Jorgos, Agatics Krunoszláv – Kićo, Balogh Zoltán
DÍSZLET, JELMEZ: Álmosd Phaedra
TECHNIKA: Mondok Márton
DRAMATURG: Trojan Tünde
PRODUKCIÓS VEZETŐ: Tóth G.-Keller Linda

SZEREPLŐK:

Álmosd Phaedra
Ember Tibor
Frank Ildikó
Jurkovits Zorica
Kollatos Fotios
Nemcsók Nóra
Mészáros Tamás
Trojan Tünde

otthon_plakat_fekvo