Kezdőlap » Blog » Levesben I Össznemzetiségi bemutató

Levesben I Össznemzetiségi bemutató

Színjáték 90 percben

E nem mindennapi kezdeményezés főszereplői és alkotói a magyarországi nemzetiségi színjátszás meghatározó, közkedvelt és méltán elismert emblematikus figurái.

Igazi kuriózumként tálalják elénk első, közös produkciójukat, – a Mom’s the World című színmű ihlette kitűnő darabot – mely alapkőletétele egy hosszú távú, gyümölcsöző és inspiráló együttműködésnek. A Levesben című színjáték nem nélkülözi a humort, cselekménnyel teli, aktuális és elgondolkodtató.

A színdarab aktualitása egy mélyen gyökerező társadalmi jelenség, mely gátlás nélkül, őszintén és szemtelenül boncolgatja a hazánkban élő örmény, görög, német, szerb, lengyel és magyar nemzetiségű nők mai helyzetét és társadalmi viszonyát. Egyszóval „N”ŐKET! Legfontosabb célunk egyfajta kapaszkodót adni saját generációnk számára. Visszaterelni egymáshoz magunkat és bennünket. Úgy gondoljuk, hogy a jelen lévő női szerepekkel való küzdelem nem egyszemélyes ütközet.

És hogy milyen ma Magyarországon nemzetiségi identitással nőnek lenni? Mi a nő dolga? Az otthoni tűzhely melegét őrizni? Tartozni valakihez, gyereket szülni? Ennyi csupán? A nők önmegvalósításának csúcsa szerintünk nem csupán a gyermekszülés. Annál sokkal több! Vagy mégsem?

A nagyközönség számára a darab bemutatójára a Jelenlét Nemzetiségi Fesztivál keretein belül, 2018. március 22-én 19.30-kor kerül sor a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében (1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.).

Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház vezetője és a Jelenlét Fesztivál szervezője segíti és támogatja munkánkat és biztosítja a helyszínt a próbákra.

Bemutatkozik a társulat:

almosd_phedra_200x200Álmosd Phaedra több társulatban megfordult már. Jelenleg a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata és az RS9 Színház tagja. Ereiben görög és magyar vér csörgedezik. Két éve találkozott Gergely László rendezővel és az akkori Magyarországon élő nemzetiségi színészekből toborzott társulatával. László álma az volt, hogy a hazánkban élő nemzetiségek színészeit egy fedél alá hozza s együtt alkossanak csodát! Álmát immár nélküle viszik tovább. Hogy Phaedra miért választotta ezt a hivatást? Mert a színjátszás neki olyan, mint a levegő: nem tud nélküle élni!

 
 
 
 

zsorica_200x200Jurkovits Zorica mindkét szülője révén a magyarországi szerb történelmi nemzetiséghez tartozik. Színészként a Magyarországi Szerb Színház tagja. Drámapedagógusként is tevékenykedik a budapesti, Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban. Egy nemzetiség jövőjének szempontjából különösen fontosnak tartja a gyerekekkel való találkozásokat. 2003 óta működik az általa alapított Suncokret (Napraforgó) drámapedagógiai műhely, ahol sok érdekes előadás született és készül a mai napig is, melyeket közösen álmodtak színpadra az egészen kicsi és az egészen nagy gyerekekkel együtt. Állandó segítőjével, férjével, Ember Tiborral, akivel 1994 óta a Magyarországi Szerb Színház aktív tagjai. Jelmondata: A színház a mi közös “Szívügyünk”!

 
 
 
 

frankildiko_200x200Frank Ildikó színésznő, 14 éven keresztül vezette a Magyarországi Német Színházat. A Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán és a Temesvári Színiakadémián szerzett diplomát. Temesváron felváltva játszott magyar és német nyelvű társulatnál. 2004 óta igazgatta a szekszárdi nemzetiségi színházat. A pici társulatot a volt mozi fogadta be, az épületet azóta felújították. A művésznő aktív színésztagja a csapatnak, játszik Pécsett a Janus Egyetemi Színházban, és “szabad idejében” jelmezt tervez.

 
 
 
 

koncz_eszti_200x200Koncz Eszter 2002-ben végzett a Békéscsabai Jókai Színházban működő színiiskolában, Gáspár Tibor Jászai-díjas színművész osztályában. Öt évig a Veszprémi Petőfi Színház társulati tagja volt. 2009 óta több budapesti színházakban és alternatív színházi társulatban is játszik, többek között: Budaörsi Játékszín, Holdvilág Kamaraszínház, Szép Ernő Színház, Pesti Magyar Színház, Esztrád Színház, Kókai János Társulat. Ezen kívül az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulatának tagja.

 
 
 
 

linda_200x200Tóth G.-Keller Linda a magyarországi örmény kisebbséghez tartozó színművész, édesanyja után, aki első generációs örmény nemzetiségű. A színész a diploma megszerzése után bölcsész diplomát is szerzett. Színészi pályája elején budapesti és vidéki kőszínházak deszkáin társulati tagként állhatott. Ma már önálló színházában dolgozik, ugyanis négy éve megalapította Magyarország első örmény színházat, melyben ma is töretlenül tevékenykedik.

 
 
 
 

trojan_tunde_200x200Trojan Tünde édesapja után lengyel származású dramaturg, színész, előadóművész. Krakkóban a Jagelló Egyetemen végezte tanulmányait színház szakon. Számos, önálló előadóest fűződik a nevéhez, melyeken a lengyel líra és próza legkiemelkedőbb alkotóinak műveit vitte színpadra, lengyel és magyar nyelven egyaránt. 2013-tól folyamatosan dolgozik magyarországi lengyel és roma gyerekekkel.

 
 
 
 
 

fotisszines_200x200Kollatos Fotios a Thessaloniki Színművészeti Főiskolán színész, musical és drámapedagógus diplomát szerzett. Athénban a Kapodistriako Egyetem filológia szakán a görög nyelv, mint idegen nyelv kurzusát is elvégezte kiváló eredménnyel. Az Európai Uniós Nemzetközi online tanárképző és nyelvoktató program kutatója, tanára volt. A Kritikai Gondolkodók görög nemzetiségi művészeti csoport alapítója és mentora. Színészi pályája Görögországban indult el, sok tapasztalatot szerzett a Magyarországi Görög Színházban, ma már a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulatának tagjaként láthatjuk a színpadon.

 
 
 
 

erdelyi_daniel_200x200Erdélyi Dániel rendező, 1973-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2000-ben végzett, Simó Sándor osztályában. Számos film és televízió műsor rendezése után színházban is rendezni kezdett. Koronázás című darabja a Vallai fesztivál fődíját nyerte el 2016-ban.

 
 
 
 
 
 

A  D A R A B  T Á M O G A T Ó I

emet__logo_honlonra_kicsi

NEMZ-CISZ-18-0116

 
 

emmi_logo_honlapra_kicsi

 
 

nka_honlapra_kicsi