Július 20-tól augusztus 1-jéig hazánkba látogat Ovszanna Szarkiszjan örmény színházi rendezőnő. Vendéglátója a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából a 2013 óta működő Artashat Örmény Nemzetiségi Színház Kulturális Egyesülete.

A színház társulatának abban a megtiszteltetésben van része, hogy a hazájában méltán elismert rendezőnő egy anyaországban már bemutatott és ott jelenleg is műsoron lévő darabot rendez a magyarországi közönség számára, melynek premierére előreláthatólag ez év szeptemberben kerül sor.

Az Ajakrúzs N°4 címet viselő, egy felvonásos zenés komédiában a házassági évfordulójuk megünneplésére készülő házaspár életébe csöppenünk bele. A jeles napon a férfit hirtelen munkába hívja kötelessége, így az asszony egyedül marad otthon az évfordulójukra kapott ajándékaival. Illetve nem egészen egyedül… Hirtelen egy nem várt vendég toppan be és jelenléte jól összekuszálja az eseményeket. Az eddig nem féltékeny, – és mindezt büszkén hangoztató férj – éktelen haragra gerjed. A pikírt szomszéd táncosnő megjelenése a színen sem segít kibogozni a cselekmény szálait. Végül egy határozott rendőrnő tesz igazságot, és minden kiderül, illetve mindenki derül.

Az együttműködés alapvető célja a magyarországi örmények önkéntes szerveződéseként az örmény nemzetiségű állampolgárok hagyományainak, kulturális örökségének megőrzése és ezek továbbadása leszármazóik felé, így erősítve meg kötelékeiket és az önálló kulturális tevékenységeik kialakulását. Olyan professzionális színházat álmodtunk, ami magába foglalja az örmény kultúrát, az örmény zenét, az örmény írókat, darabjaikat, a Magyarországon élő, örmény származású, illetve az itt vendégeskedő művészeket is. Színes palettát nyújtunk minden színházi évadban, mely kizárólag örmény vonatkozású. Törekvésünkben nagy segítség számunkra a termékeny örmény irodalom. Előadásainkban törekszünk a kétnyelvűségre, valamint a feliratozásra. Olyan különleges keleti világú színházat hoztunk létre, amely az itteni európai emberek számára ez idáig ismeretlen volt.

A nemzetiségi vonatkozáson túl színházunk színes repertoárjához az is hozzátartozik, hogy társulatunk Magyarországon született, tanult és végzett színészekből áll, így a magyarországi színjátszás mesterei. Ezért multikulturális vonatkozásuk megkérdőjelezhetetlen. A magyarországi színjátszás éppúgy jelen van életükben, mint az örmény nemzetiségi vonal képviselete.

Összefogásunkkal példát szeretnénk mutatni gyermeknek, felnőttnek, fiatalnak, idősnek, kisebbségnek, nemzetiségnek egyaránt.

Ajánljuk magunkat és az Ajakrúzs című legújabb darabunkat azoknak, akik szeretik a különleges, zenével, tánccal és hagyománnyal teli színházi élményt, és nyitottak egy másik kultúra megismerésére.

RÖVID INTERJÚ A RENDEZŐNŐVEL

Meséljen magáról, szakmai múltjáról!

1956-ban születtem az Örmény Köztársaságban, Artashatban. 1974-ben fejeztem be a középiskolát és rögtön felvételt nyertem a HAYFILM stúdió producer kurzusára, melynek vezetője a közismert és híres Malyan Henrik volt. Néhány ismert név, akiktől sokat tanultam itt és szerencsém volt együtt alkotni velük: Frunze Dovlatyan, Albert Mkrtchyan, Bagrat Hovhnnisyan, Vantseti Danielyan. A kurzuson tanultakat kamatoztatva az évek során asszisztensként, segédproducerként, másodproducerként is dolgoztam. Egy kis kitérőként még rajzfilmek készítésében is részt vettem. Ezt a műfajt elhagyva a Shukhrat Salikhovich Abasov vezette taskenti Színházi Intézetben tanultam tovább. Nem elégedtem meg ezzel, Jerevánban folytattam tanulmányaimat Nelsik Hovhannisyan kurzusán. Közreműködtem a Filmharmóniai Intézet örmény hangversenyeinek szervezésében, mint producer. Ezután a Komitas Chamber Music House vezetőproducere lettem. 2008-tól az Artashat Város középiskolásai központi színházi csoportjának vagyok a vezetője.

Mit szólt a felkéréshez?

Először meglepődtem, azután óriási öröm töltött el. Úgy vélem, hogy ez az együttműködés a két művészeti központ között, közelebb viszi kultúránkat egymáshoz. Remélem, a későbbiekben lehetőség nyílik arra, hogy a magyarországi örmény színészek és az anyaországi fiatal művészek is kölcsönös látogatásokat tegyenek egymásnál, ezzel erősítve meg a kapcsolatukat.

Miért erre a darabra esett a választása?

Ezt a darabot elsősorban a humora miatt választottam. A másik szempont az volt, hogy az előadás során be tudjunk mutatni olyan szertartásokat, melyek tipikusan örmény eredetűek.